بهبود ارتباط بخش صنعت و دانشگاه نیازمند سرعت عمل

بهبود ارتباط بخش صنعت و دانشگاه نیازمند سرعت عمل دیجیتالر: تهران– امروزه نقش بسیار اثرگذار بخش صنعت و جامعه دانشگاهی در كنار یكدیگر در دستیابی سریع كشورها به توسعه و پیشرفت های تكنولوژیكی، سرعت عمل برای رفع موانع و بهبود هرچه بیشتر رابطه این دو بخش در كشورمان را بسیار ضروری ساخته است.


به گزارش خبرنگار گروه علمی ایرنا، بدون شك نبود ارتباط جدی و صحیح بین دانشگاه و صنعت در كشورمان را می توان یكی از اصلی ترین نقاط ضعف در مسیر توسعه اقتصادی دانست، ارتباطی كه البته هرچند با تغییر وتحولات پیش آمده در سال های اخیر در حوزه اقتصاد دانش بنیان جان تازه ای به خود گرفته است اما به نظر می رسد تا رسیدن به شرایط مطلوب همچنان راه طولانی در پیش است.
دراین بین، صنایع غذایی كشور را می توان یكی از صنایعی در كشور نام برد كه در مقایسه با سایر صنایع، تلاش های ارزشمندی را در جهت تولید ارتباط با جامعه علمی و دانشگاهی به منظور به روز رسانی خط تولید همچون ماشین آلات صنعتی و همینطور بهبود مدیریت ارتقای كیفی سطح محصول متناسب با نیازهای مصرف كننده داخلی و بازارهای صادراتی داشته است.
مهدی كریمی تفرشی رییس هیات مدیره تعاونی تولیدكنندگان محصولات غذایی در ایران در گفت و گو با خبرنگار گروه علمی ایرنا، نقش تحقیق و توسعه در ارتقای كیفیت محصولات غذایی را بسیار حائز اهمیت دانست.
وی معتقد می باشد شاید نقش مواد غذایی در حفظ سلامتی افراد و نیاز روزانه مردم به این محصولات و نقش مستقیم مردم در ماندگاری این صنعت دست اندركاران آن را وادار كرده است كه توجه ویژه ای به بحث های آكادمیك و تحقیق و توسعه برای حفظ بازار داشته باشند.
رئیس هیات مدیره خانه صنعت، معدن و تجارت جوانان در ادامه خاطرنشان كرد: هم اكنون تنها انجمنی كه واحدهای تحقیق و توسعه كارخانجات صنایع غذایی سراسر كشور را ارزیابی و ارزش گذاری می كند، انجمن علوم صنایع غذایی ایران است كه امسال هم همچون سال های گذشته ده ها كارخانه موفق شدند رتبه و امتیاز لازم را از بین صدها كارخانه مشغول در سطح كشور بدست آورده و تقدیر شوند.
وی معتقد است: هر صنعتی كه اهمیت زیادی برای واحدهای تحقیق و توسعه و ارتباط با جامعه دانشگاهی قائل باشد به صورت حتم به علت كاركرد علمی در آینده حرف های بسیار زیادی برای گفتن خواهد داشت.

**دولت عامل اثرگذار در پیوند بخش صنعت و دانشگاه
رییس هیات مدیره تعاونی تولیدكنندگان محصولات غذایی در ایران در ادامه نقش دولت را هم بعنوان متولی امور بخش های مختلف در تولید ارتباط بین دو بخش صنعت و دانشگاه بسیار مهم و حیاتی دانست.
كریمی تفرشی با اشاره به تغییر و تحولات اخیر در حوزه دانش بنیان اظهاركرد: تولید معاونت علمی و فناوری از جانب دولت در طول یك دهه اخیر به صورت حتم نقش بسیار زیادی در شكل گیری اقتصاد دانش بنیان و بومی سازی بخشی از صنعت در كشور داشته است.
وی تلفیق دانشگاه، دولت و بخش خصوصی را یك اكسیر مناسب برای درمان اقتصاد كشورمان دانست و اظهار داشت: اگر بخواهیم مدلهای موفق در دنیا را در نظر بگیریم هرجا كه این سه بخش به خوبی دركنار یكدیگر بوده اند، به نتایج درخشانی در بخش های اقتصاد دست یافته اند.
این فعال صنعتی نقش قوانین و مقررات را در بهبود ارتباط بخش صنعت و دانشگاه و پیشبرد صحیح اقتصاد دانش بنیان بسیار مهم خواند و اظهار داشت: دولت به راحتی می تواند با تهیه یكسری قوانین و تصویب آن واحدهای صنعتی را مجاب به استفاده از دانش آموزان و دانشجویان و اساتید دانشگاهی در واحدهای تحقیق و توسعه كند.

**ارتباط صحیح صنعت و دانشگاه در گرو كاهش تصدی گری دولت
رییس هیات مدیره انجمن صنایع غذایی ایران هم معتقد می باشد ارتباط صحیح و منطقی بین بخش صنعت و دانشگاه فقط در گرو كاهش هرچه بیشتر تصدی گری دولت و حاكم شدن بخش خصوصی بر اقتصاد است.
محمدحسین عزیزی در گفت و گو با خبرنگار گروه علمی ایرنا با اشاره به این كه، بحث ارتباط صنعت و دانشگاه به اشكال مختلف از حدود سه دهه قبل مطرح شده است، تصریح كرد: ابتدا دفاتر ارتباط صنعت و دانشگاه در دانشگاه ها بوجود آمد و به دنبال آن یك سری كارها هم انجام شد كه پس از چندین سال شركت های دانشگاهی در دانشگاه ها تولید و راه اندازی شدند و در ادامه هم با تولید قطب های علمی و محور قرار دادن برخی دانشگاه ها كه در رشته ای خاص موفق عمل كرده بودند، این بحث مورد پیگیری قرار|گرفت.
وی ادامه داد: البته بعد از سال ها سازمان پژوهش های علمی و صنعتی برای ارتباط بیشتر و مستحكم تر دانشگاه ها و بخش صنعت بوجود آمد كه از جانب این سازمان یكسری طرح ها همچون تولید پارك های علمی و فناوری و مراكز رشد تعریف و اجرا شد كه تولید پارك فناوری پردیس در شمال شرق پایتخت همچون مهمترین این اقدامات به حساب می آید.
این استاد دانشگاه تربیت مدرس با بیان این كه از این اقدامات از سال 1385 تصویب مصوبه شورای عالی انقلاب فرهنگی معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری شكل گرفت اظهار داشت: با تولید این معاونت علمی و بعد از انجام یكسری اقدامات جهت ارتقای سیستم و تولید ارتباط بین بخش صنعت و دانشگاه همچون راه اندازی كانون های هماهنگی دانش و صنعت، این مركز با تولید ستادهای تخصصی مختلف به مباحث دانش بنیان ورود پیدا كرده است.
وی لازمه موفقیت حوزه دانش بنیان كشور را به صورت حتم وابسته به ایجاد ارتباط هرچه مستحكم تر بخش صنعت و دانشگاه دانست و اظهار داشت: متاسفانه با وجود اقدامات بسیار مناسبی كه تابحال انجام شده است و نمی توان منكر آن شد، هنوز بحث ارتباط صنعت و دانشگاه به شكل صحیح اتفاق نیافتاده است و این بخش لنگ می زند.
عزیزی یكی از دلائل اصلی عدم شكل گیری ارتباط بین بخش صنعت و دانشگاه را دولتی بودن بخش اعظمی از اقتصاد كشور دانست و اظهار داشت: از این جهت سیستم ما با كشورهای اروپایی و آمریكا متفاوت می باشد چراكه بخش اعظمی از اقتصاد این كشورها خصوصی است و در این كشورها ارتباط بخش صنعت و دانشگاه به شكل سیستماتیك برقرار شده است.
وی در توضیح بیشتر اضافه كرد: در كشورهای پیشرفته، بخش صنعت به علت این كه روز به روز در حال نوآوری و تولید محصولات جدید است، بنابراین از علوم، تحقیقات و دانش جدید بخش های علمی و دانشگاهی برای پیشرفت هرچه بیشتر خود بهره مند می شوند و دانشگاه های این كشورها هم بیشتر در خدمت صنایع بزرگ و پولدار هستند.
رییس هیات مدیره انجمن صنایع غذایی ایران ادامه داد: این درحالی است كه در كشورمان به علت نقش پررنگ دولت در اقتصاد و دولتی بودن خیلی از بخش ها و همینطور وجود انواع و اقسام قوانین و مقررات دست و پاگیر، مدیران دولتی هم به علت این كه ماهانه حقوق ثابت دولتی دریافت می كنند انگیزه لازم برای تولید تحرك، نشاط و پویایی اقتصادی ندارند.

**حضور دانش آموزان در بخش صنعت زمینه ساز ارتباط محكم بخش صنعت و دانشگاه
اما نائب رییس انجمن علوم صنایع غذایی ایران معتقد می باشد حضور چندین ساعت در هفته دانش آموزان از همان دوران ابتدایی تحصیل در بخش های مختلف صنعت كشور، به صورت حتم زمینه ساز ارتباط محكم بخش صنعت و دانشگاه در آینده خواهد بود.
مهندس احمد فتح اللهی در گفت و گو با خبرنگار گروه علمی ایرنا با بیان اینكه، تلاش انجمن علوم صنایع غذایی ایران در طول چند سال اخیر همواره بر محور تولید پیوند با بخش علمی و دانشگاهی كشور بوده است، اضافه كرد: این انجمن در طول سال های اخیر با برگزاری انواع و اقسام همایش ها و كلاس های آموزشی تلاش در سوق دادن اساتید و دانشجویان با تجربه به سمت این صنعت و بهره گیری از داشته های علمی آنان بوده است.
وی با تاكید براین كه امروزه نمی توان نقش سرعت رشد علوم مختلف در پیشبرد بخش های مختلف همچون صنعت را نادیده گرفت، اظهاركرد: نقش علم و تكنولوژی های مدرن در به روز رسانی بخش صنعت هم اكنون بسیار اثرگذار و حیاتی است.
این تولید كننده ادویه جات، سبزیجات خشك و سوپ های نیمه آماده با تاكید براین كه انجام علمی هركار به صورت حتم نیازمند یك متولی است، اظهار داشت: متاسفانه در طول سال های گذشته جانمایی خیلی از واحدها و صنایع در كشورمان علمی نبوده و این به صورت حتم به علت عدم ارتباط صحیح صنعت و كشاورزی با بخش دانشگاهی كشور بوده است.
فتح اللهی با ذكر مثالی با بیان اینكه، واحد تولیدی تحت مدیریت وی هم اكنون سبزی مورد نیاز خویش را از شهر بندرعباس به كرج منتقل و خشك می كند، اظهار داشت: از هر یكصد كیلو سبزی سه كیلو سبزی خشك شده گرفته می گردد كه اگر این كار در منطقه جنوب صورت گیرد به جای حمل صد كیلو بار و پرداخت كرایه اضافی، می توان درهمان منطقه سبزی را خشك، تولید و بسته بندی كرد.
نائب رییس علوم صنایع غذایی در ادامه نقش اساتید و فارغ التحصیلان دانشگاهی را در حركت بخش صنعت به سمت استفاده از علوم و تكنولوژی های مدرن مورد توجه قرار داد و در عین حال نوع ارتباط این دو بخش بایكدیگر در كشورمان را نیازمند برخی اقدامات ساختاری و البته ریشه ای دانست.
وی، یكی از اقدامات بسیار ریشه ای برای تولید ارتباط بخش صنعت و دانشگاه را سوق دادن دانش آموزان مطابق علائق شان از همان دوران ابتدایی به بخش صنعت به منظور آشنایی هرچه بیشتر با محیط كار و بخش صنعت عنوان نمود.
فتح اللهی اظهاركرد: متاسفانه در طول سال های گذشته جوانان بدون در نظر گرفتن بخش تقاضا در رشته های مختلف به تحصیلات دانشگاهی مشغول شده اند، این درحالی است كه پرداختن حجم بالایی از آنان به بحث های صرف آكادمیك و تئوری، آنان را عملا از همراهی با بخش صنعت باز داشته است.
وی با بیان این كه هرساله كشور شاهد فارغ التحصیلی چندین هزار جوان دانشگاهی است كه البته به علت ظرفیت محدود كارخانجات تولیدی دولتی و بخش خصوصی از كار باز می مانند، اظهار داشت: این در شرایطی است كه بسیاری آنان حتی دارای مدارك فنی و مهندسی هستند.
نائب رییس انجمن علوم صنایع غذایی ایران در عین حال ظرفیت بخش كشاورزی را برای اشتغال فارغ التحصیلان این رشته به شرط ورود با انگیزه آنان به حوزه كشاورزی بسیار مناسب دانست و اظهار داشت: هنوز هم بخش كشاورزی در خیلی از نقاط كشورمان به صورت سنتی اداره می گردد و جامعه دانشگاهی بخش كشاورزی در تغییر این نوع كشت به مدرن می می تواند بسیار اثرگذار باشد.
این فعال صنعتی اظهار داشت: دولت می تواند ضمن حمایت و دعوت از فارغ التحصیلان دانشگاهی در بخش كشاورزی برای انجام كار كشاورزی بصورت مدرن، مكانیزه و علمی همچون انجام آبیاری بهینه و تولید زنجیره تولید، این بخش را در كاهش هزینه ها، كاهش ضایعات و استفاده بهینه از میزان آب و در نتیجه كاهش قیمت تمام شده محصولات كشاورزی دچار تحول جدی نماید.
وی تصریح كرد: كشت مكانیزه و مدرن هزینه تولید محصولات كشاورزی را به شدت كاهش داده و میزان برداشت در هكتار هم افزایش خواهد داد.
فتح اللهی ادامه داد: امروز استفاده از سیستم آبیاری نوین، توسعه كشت های گلخانه ای، بهره مندی از سیستم های مكانیزاسیون در كشاورزی و بذرهای جدید و نشاكاری به جای بذركاری همچون راهكارهای علمی است كه كاهش استفاده از آب و افزایش بهره وری این بخش را بدنبال داشته است.
وی ادامه داد: به عنوان نمونه در كشورهای اروپایی و آمریكا در هر هكتار حدود 1200 تن گوجه برداشت می كنند اما در ایران 70 تن برداشت می گردد و این به علت سنتی بودن كشت و نوع آبیاری است.
نائب رییس انجمن علوم صنایع غذایی اضافه كرد: با عنایت به اینكه ما جزو كشورهای خشك محسوب می شویم و رو به خشكسالی حركت می نماییم كشت ما بایستی به مكانیزه و نوع آبیاری زمین ها هم بایستی به صورت بارانی و قطره ای باشد و این به صورت حتم نیازمند حمایت دولت در بكارگیری متخصصان دانشگاهی این رشته است.
وی با اشاره به اینكه، تولید امروز كارخانجات صنایع بسته بندی بیش از دو برابر مصرف سرانه این محصولات در كشور است، بر ورود جامعه دانشگاهی به منظور باز كردن گره صادرات در این بخش تاكیدكرد و اظهار داشت: اگر صادرات نداشته باشیم تمام واحدهای تولیدی تعطیل خواهند شد.
فتح اللهی تصریح كرد: اگر بتوانیم با وضع قوانین و مقررات و همینطور تولید انگیزه، دانشگاه و بخش كشاورزی را با یكدیگر تلفیق نماییم و از اساتید و فارغ التحصیلان دانشگاهی در بخش كشاورزی استفاده بهینه نماییم ایران می تواند در خیلی از محصولات كشاورزی حتی به یك صادركننده در منطقه تبدیل گردد.

**مهمترین دلیل نبود ارتباط بخش صنعت و دانشگاه از نگاه یك استاد دانشگاه
یك استاد دانشگاه فعال در بخش صنعت مهمترین دلیل نبود ارتباط محكم بین صنعت و دانشگاه را عدم حضور فیزیكی و نداشتن تجربه كاری اعضای هیات علمی و اساتید دانشگاهی در مراكز فنی و تولیدی دانست.
دكتر محمدرضا اسحاقی استاد دانشگاه و معاون طراحی و كنترل یك شركت فعال در حوزه صنایع غذایی با خبرنگار گروه علمی ایرنا، مهمترین دلیل شكل نگرفتن ارتباط بین بخش صنعت و مراكز آموزشی همچون دانشگاه ها و ریشه این مشكل را در عدم شكل گیری فرهنگ این ارتباط در جامعه از همان دوران ابتدایی تحصیل دانست.
وی كه 20 سال همزمان در دانشگاه و بخش صنعت فعال است، اضافه كرد: به شكلی شاید بتوان اظهار داشت كه اعضای هیات علمی و اساتید دانشگاه به علت عدم حضور فیزیكی در بخش صنعت، تجربه لازم و كافی برای بهره گیری از دانش و آموخته های خویش را ندارند.
این استاد دانشگاه ادامه داد: این بدان مفهوم است كه در حقیقت اساتید و اعضای هیات علمی و دانشجویان ما بیشتر به فعالیت های آكادمیك و نظریه پرداخته اند و كمتر می توان اساتیدی را یافت كه همزمان در دو بخش دانشگاه و صنعت مشغول به فعالیت باشد.
دكتر اسحاقی اضافه كرد: دانشگاهیان هم اكنون بخش صنعت را محكوم می كنند كه تجربی و سنتی كار می كنند، اما خود متاسفانه تنها در بخش نظریه و غیرعملیاتی فعال می باشند و تولیدات علمی آنها تنها محدود به مقالات علمی و رساله های دانشجویی است.
وی با تاكید بر شكل گیری فرهنگ ارتباط بین بخش صنعت و آموزش كشور، تامین برخی امكانات را برای لینك شدن این دو بخش با یكدیگر ضروری خواند و با اشاره به تجربیات كاری خود در این دو بخش اظهاركرد: فعالیت همزمان بنده در دانشگاه و صنعت مواد غذایی در سرعت رو به رشد و هرچه بیشتر شكوفا شدن كارخانه تولیدی اثرگذار بوده است.
این استاد دانشگاه با تاكید بر این كه هم اكنون یكی از نیازهای اصلی بخش صنعت خروج جامعه دانشگاهی از قالب آكادمیك و نظریه و ورود جدی و عملیاتی آنان به بخش صنعت كشور است، خاطرنشان كرد: ارتباط سیستماتیك بین دانشگاه ها و صنعت با آیین نامه و بخش نامه محقق نخواهد شد.
این فعال بخش صنعت مواد غذایی تصریح كرد: ارتباط بین دانشگاه و صنعت سال هاست كه در كشورهای پیشرفته با ساز و كارهای متفاوت و تشویقی شكل جدی به خود گرفته است.
علمی ** 1836 **1418


1396/12/28
20:04:02
5.0 / 5
266
تگهای خبر: تكنولوژی , ساخت , فناوری
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
نظر شما در مورد این مطلب
نام:
ایمیل:
نظر:
سوال:
= ۸ بعلاوه ۳
دیجیتالر
digitaler.ir - حقوق مادی و معنوی سایت دیجیتالر محفوظ است

دیجیتالر

معرفی محصولات دیجیتال و فناوری اطلاعات