نابغه ارومیه ای با 35 اختراع، الگوی انگیزشی جوانان است

نابغه ارومیه ای با 35 اختراع، الگوی انگیزشی جوانان است دیجیتالر: ارومیه- شهرام غفاری، نابغه ای با 35 اختراع در شاخه های مختلف علمی بوده و دستگاه «دیفندر» وی به ثبت جهانی رسیده و به 20 كشور دنیا صادر شده است؛ مخترعی كه دیدگاه ها و زندگی كاری اش الگوی انگیزشی برای جوانان جویای كار به حساب می آید.


به گزارش دیجیتالر به نقل از ایرنا وی متولد 1355 در ارومیه، كارشناس مهندسی برق الكترونیك و دانشجوی دكتری مدیریت بازاریابی فروش است و دستگاه دیفندر /Defenfer/ خود با كاربردهای مختلف در زمینه های كشاورزی را در سال 1394 در WIPO/ سازمان جهانی مالكیت فكری/ به ثبت جهانی رسیده است.
هات پنل /Hot Panel/، دیفندر/Defenfer/، دستگاه پیش بینی زلزله، دستگاه ضد سرقت و لیفتراك بیمارستانی تنها بخشی از اختراعات این مبتكر ارومیه ای است.
بدون شك یك مصاحبه به تنهایی نمی توانست اختراعات مختلف شهرام غفاری را به روشنی تشریح كند؛ بنابراین تمركز در این مصاحبه بر روی مهم ترین اختراع وی صرف شد تا مشتاقان علم و فعالان بخش صنعت با ریزه كاری های این طرح بكر بیشتر آشنا شوند.
سوال: نقطه شروع یك اختراع چیست؟
جواب: یك اختراع با یك رویاپردازی شروع می گردد كه البته بیشتر انسان ها به آن می خندند؛ وقتی چشم انداز آن را ترسیم كنی و آن را با كسی در بین بگذاری، انرژی های منفی بیشتری از محیط پیرامون دریافت می كنی. انتقادهایی هم همچون ' اینقدر اختراع كرده ای چقدر می ارزد؟ مدال تو چقدر می ارزد؟' خواهی شنید پس بهتر است آن ایده را پیش خودت نگه داری و این دلیلی می گردد تا چراغ خاموش حركت كنی.

سوال: چه عواملی از نظر شما در دستیابی به اهداف مهم است؟
جواب: باید طبق برنامه حركت كرد اما انعطاف پذیری در برنامه هم ضروری می باشد. شاید برخی اتفاق های ناخوشایند در مسیر رسیدن به هدف روی بدهد اما باید به حمكت الهی دل سپرد زیرا اعتقاد دل ما را قرص می كند؛ محصولی كه به سمت تجاری سازی می رود با كار گروهی به نتیجه می رسد و اگر شكست می خوریم به علت نبود برنامه است. مطالعه هم از دیگر فاكتورهای لازم است.

سوال: چه رابطه ای با كتاب دارید؟
جواب: حدود هفت هزار كتاب در كتابخانه شخصی خودم با موضوعات مختلف دارم و به صورت روزمره خبرهای اقتصادی را به صورت آنلاین و با استفاده از روزنامه ها دنبال می كنم. هر ماه 17 مجله در موضوعات مختلف نظیر خودرو، برق و صنایع هوایی دریافت می كردم اما در زمان حاضر به دلیل محدودیت زمانی در مجلات كمتری اشتراك دارم. الان شاخ و برگ ها را كمتر كرده ام تا تنه فعالیت هایم تنومندتر شود.

سوال: مهم ترین عامل كه راه موفقیت را سد می كند، چیست؟
جواب: بهانه. بر این باورم بزرگترین مسائل قابل حل هستند اما كوچكترین بهانه ها نه! بزرگترین كوه ها را مرحله به مرحله می توان خرد كرد و از مسیر برداشت اما بهانه ها به هیچ وجه قابل رفع نیستند.

سوال: چه تجربه ای از دیگر صاحبان صنعت آموخته اید؟
جواب: همواره از بزرگان صنعت تولید ایران تجربه های ارزشمند ای آموخته ام. یكی از تجربه های پرارزش این بوده كه مخترع بهتر است محصولی كه در شهر خود تولید می كند را در شهر دیگری بشناساند و به فروش برساند؛ محصولی كه در شهر خود تولیدكننده عرضه می گردد غالبا در حاشیه توجه قرار می گیرد چون چشم ها به آن محصول بومی عادت می كند.

سوال: به مهم ترین اختراع شما بپردازیم. ایده اختراع «دیفندر» چگونه به ذهنتان خطور كرد؟
جواب: در دوران كودكی پدرم تعریف می كرد كه سربازانش گاهی در اثر نیش عقرب و برخی حشرات دچار صدمه جدی می شدند یا حتی فوت می كردند. این مورد سال ها بعد، طراحی و ساخت دیفندر را در ذهنم جرقه زد. جالب است بدانید الان در مرز شلمچه در زاغه های سربازان برای دفع عقرب از دیفندرهای اهدایی من استفاده می نمایند.

سوال: چطور شد به فكر اهدای این دستگاه افتادید؟
جواب: در سال 1392 با خودروِ شخصی از شلمچه بازدید و 24 دستگاه دیفندر به سربازان منطقه اهدا كردم.

سوال: دستگاه اختراعی شما چه تفاوتی با نمونه های مشابه دارد؟
جواب: صدای حیوانات در نمونه های مشابه استفاده می گردد اما بعد از مدتی حیوان به صدای تولیدی دستگاه عادت می كند و كارایی دستگاه مورد نظر پایین می آید. دیفندر بعنوان دستگاه الكترونیكی صدایی تولید می كند كه گوش انسان قادر به شنیدن آن نیست. دارای دستورالعملی است كه زمان و فركانس خاصی تولید می كند؛ این دستگاه در مورد پرندگان، خزندگان، حشرات، چهارپایان، جوندگان، آبزیان مزاحم تعریف شده است و می تواند در جذب آبزیان هم كاربرد داشته باشد.

سوال: این دستگاه به چه منظوری اختراع شده است؟
جواب: در یك كلمه برای خدمت به بشریت به وجود آمده است زیرا ما حیوانات را نباید بكشیم و نباید سگ های ولگرد را با گلوله از پا در بیاوریم. «دیفندر» این قابلیت را دارد تا با استقرار در مكان های خاص و مسافت تعیین شده حیوانات مزاحم را از حریم مكان های حساسی چون بیمارستان دور كند. همینطور در فرودگاه برای دور كردن حیوانات نصب می گردد تا در فرود هواپیما در باند مشكل تولید نكند. «دیفندر» در آفریقا كارایی بهتری دارد و اِبولا را كه یك پشه صنعتی است دور نگه می دارد. این اختراع در پایانه های دریایی، صنایع نفت و پتروشیمی و البته در كشاورزی هم كابردهای مختلفی دارد.

سوال: چند نمونه از كاربردهای «دیفندر» در كشاورزی را ذكر بفرمایید.
جواب: مدتی پیش موش ها به باغ های سیب منطقه حمله كردند؛ هویج را سم زدند تا موش ها بخورند و بمیرند اما كلاغ ها از این هویج ها خوردند و تلف شدند و محیط زیست هم از این مورد گله مند شد. چاره كار در دستان ما بود! كافی بود در هر هكتار از باغ یك دستگاه دیفندر را قرار دهند. قیمت 385 هزار تومانی این دستگاه به نسبت كارایی اش زیاد نیست. «دیفندر» همینطور برای دفع آفت های نباتی در باغ هایی چون لیمو استفاده می گردد و نیازی به سم پاشی را مرتفع می كند. در تركیه در گلخانه ها سم پاشی نمی گردد و از «دیفندر» استفاده شده تا میوه ارگانیك در اختیار عموم مردم قرار بگیرد و برای هر هكتار یك دستگاه مورد نیاز است. همینطور می توان به دستگاه برنامه داد تا پرنده ها را فراری دهد تا توت و گردو را نخورند.

سوال: لیفتراك بیمارستانی یكی دیگر از اختراع های شما بود. چگونه مورد استقبال قرار گرفت؟
جواب: ایده لیفتراك بیمارستانی از یك مبتكر دیگر به نام مهندس سپهیار گرفته شد. یك نمونه آن را طراحی و به بیمارستان امام خمینی(ره) ارومیه دادیم. لیفتراك بیمارستانی برای انتقال بیماران بدحال اتاق عمل به روی تخت بیمارستانی به كار می رود. من بیمارانی كه در این وضعیت متحمل درد می شوند را دیده ام اما استقبال از آن در حد انتظار نیست؛ اگر این محصول از تركیه خریداری می شد، بیشتر مورد پذیرش قرار می گرفت!

سوال: عكس العمل مسئولان كشوری در مواجهه با این اختراعات چه بود؟
جواب: معاون علمی و فناوری ریاست جمهوری وقتی مرا در نمایشگاهی دید، سوالی درباره یكی از اختراعات پرسید كه هنوز در گوشم سنگینی می كند؛ آن سوال این بود: 'تاكنون چقدر از این محصول فروخته ای؟. مسئولان اهمیت اختراعات را با میزان فروش می سنجند.

سوال: در انتظار طرح چه سوالی بودید؟
جواب: منتظر بودم از دست اندازهای حرفه ام بپرسد چون ما می توانیم مشكلات را حل نماییم. می توانیم درهای بسته را باز نماییم. اگر دیوار در برابرمان باشد برای آن در می سازیم اما در دست اندازهای جامعه و بخصوص سیستم اداری سرعت پیشرفتمان كم می شود!

سوال: چه نوع حمایت هایی در مدت 11 سال از شما شده است؟
جواب: سال هاست احساس می كنم كارهایم از نظر مسئولان بی فایده است! سه سال است به وعد و وعید یكی از نهادها برای دریافت تسهیلات 100 میلیون تومانی دلخوشم و همین دلخوشی برایم باقی مانده است! سیستم اداری باید در عمل از شركت دانش بنیان حمایت كند. نامهربانی ها به حدی رسید كه شركت خود به نام 'پات الكترونیك شمال غرب' را كه سال 1385 به ثبت رسانده بودم در سال 1396 منحل كردم. جالب است بدانید به واسطه اختراع دستگاه «دیفندر» از FDA/سازمان دارو و غذای آمریكا/ گواهینامه بهداشت دریافت كردم در حالیكه خوشبخاته هنوز از وزارت بهداشت مجوز نگرفته ام!

سوال: چه خاطره ای از برگزاری نمایشگاه دارید؟
جواب: آن خاطره ها هم خوشایند نیست! سال 1395 اختراع خود به نام «هات پانل» را به نمایشگاه تهران برده بودم. یكی از مسئولان كشوری حتی ثانیه ای در مقابل غرفه آذربایجان غربی توقف نكرد! در جواب این سوالم كه جنابعالی چرا حاضر نشدید تلاش فراون تیم من در خلق این اختراع را شاهد باشید؟ اظهار داشت كه من وقت زیادی برای این كارها ندارم و با این اظهار نظر آب پاكی را روی دستانم ریخت و بی اعتنایی، رهاورد سفرم به پایتخت در آن سال شد!

سوال: كدام اختراع شما را هنوز باور نكرده اند؟
جواب: دستگاه پیش بینی زلزله كه وقوع زمین لرزه را سه دقیقه پیش از وقوع این بلای طبیعی پیش بینی می كند؛ در حالیكه از ژاپن، استرالیا و آمریكا برای آن گواهی تاییدیه گرفته ام اما در داخل كشور هنوز آن را باور نكرده اند؛ راستش را بخواهید مشكل این است خود ما را بیشتر باور نكرده اند نه اختراع ما را!

علی عبدلی، مدیرعامل جدید شركت شهرك های صنعتی آذربایجان غربی هم در مورد این نابغه ارومیه ای، بیان كرد: این مخترع می تواند در جهت تجاری سازی اختراعات خود از تسهیلات و حمایت های قانونی ممكن استفاده نماید.
مدیر توسعه صنعتی شركت شهرك های صنعتی آذربایجان غربی هم اظهار داشت: فضایی به مساحت حدود 200 مترمربع با هدف انجام فعالیت های تحقیقاتی و فن آوری از سال 1394 در مركز خدمات فن آوری و كسب و كار ارومیه در اختیار شهرام غفاری قرار داده شده است.
امیر شهسوار جلاوت اضافه كرد: پرداخت هزینه برپایی غرفه برای معرفی محصولات و فن آوری ها در نمایشگاه های مختلف و قسمتی از هزینه شركت در تورهای صنعتی داخلی و خارجی در قالب یارانه از دیگر اقدام های حمایتی از این مخترع به حساب می آید.
به گزارش دیجیتالر به نقل از ایرنا بیشتر نخبگان و مخترعان ایرانی ساكن در ایران و سایر كشورها به رفع مشكلات مردم در سرزمین ابا و اجدادی خود علاقه مند هستند اما سیاست های حمایتی برای انگیزه بخشی به آنان باید اتخاذ شود.
بسیاری از كشورها حتی با مهاجرت تحصیل كردگان خود روبرو هستند اما علاوه بر پشتیبانی از نخبگان ساكن در داخل كشور، با استفاده از سیاست های مختلف همچون سیاست های توسعه، بازار كار و مهاجرت (اعطای تابعیت به فرزندان فرد مهاجرت كننده و نظایر آن) تلاش می كنند افراد مهاجرت كرده را هم به كشور بازگردانند.
بعضی از این كشورها همچون هند و چین نهادهای خاص، تسهیلات و سیاست های ویژه ای را برای نخبگان تشكیل داده اند و بعضی دیگر هم با شبكه سازی بین نخبگان و افراد تحصیل كرده در دانشگاه های برتر بین المللی و تخصیص مشوق های مالی برای تولید كسب و كارهای دانش بنیان این ظرفیت را برای آنان فراهم نموده اند.
در ایران هم سند استراتژیك كشور در امور نخبگان از سال 1391 در شورای عالی انقلاب فرهنگی به تصویب رسید و باید توسط وزارت علوم، تحقیقات و فناوری، معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری، بنیاد ملی نخبگان، وزارت آموزش و پرورش و نهادی مرتبط دیگر اجرا شود.
اقداماتی در جهت این سند همچون طرح خدمت تخصصی نخبگان، شناسایی و پشتیبانی از برگزیدگان ادبی، هنری و علمی، طرح همكاری با متخصصان و دانشمندان ایرانی غیرمقیم، اعطای جوایز تحصیلی، بورس های تحصیلی و فرصت مطالعاتی كوتاه مدت به اعضای هیات علمی و دانشجویان دكتری هم اجرا شده است.
با وجود این طرح ها و داشتن چندین متولی در این حوزه طی 4 سال اخیر نزدیك به یكهزار ایرانی تحصیلكرده خارج از كشور به وطن بازگشته اند اما به نظر می رسد باید با توان بیشتری در این زمینه جلو رفت.
ادامه كار و فعالیت این نخبگان در سرزمین مادری و جامعه امروز ایران مهم می باشد و باید آماری از ماندگاری آنان و اطلاعات دقیق تری از شمار افراد تحصیلكرده، موفق و كارآفرین ایرانی خارج از كشور كه می توانند برای امروز ایران مفید باشند، تهیه شود.
گزارش از: توحید محمودپور
7129/3072


1397/03/24
12:31:33
5.0 / 5
4959
تگهای خبر: الكترونیك , دستگاه , فناوری , كاربر
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
نظر شما در مورد این مطلب
نام:
ایمیل:
نظر:
سوال:
= ۲ بعلاوه ۳
دیجیتالر
digitaler.ir - حقوق مادی و معنوی سایت دیجیتالر محفوظ است

دیجیتالر

معرفی محصولات دیجیتال و فناوری اطلاعات