بسته اخبار اقتصادی شنبه ایسنا
افزایش حقوق بالاخره خوب است یا بد؟
دیجیتالر: پس از مطرح شدن لزوم افزایش مجدد حقوق كه به دنبال تورم و نوسانات ارزی به وجود آمد، برخی دولتی ها نگران بهم خوردن تعادل عرضه و تقاضا هستند و ظاهرا دولت در حال بررسی جوانب آن است. با این وجود بعضی كارشناسان معتقدند تورم اخیر از سمت عرضه بوجود آمده و به همین دلیل، افزایش حقوق تاثیری در وضعیت تورم نخواهد داشت.
به گزارش دیجیتالر به نقل از ایسنا، پس از آن كه حقوق كاركنان دولت تا ۲۰ درصد افزایش پیدا كرد، نوسانات ارزی و افزایش تورم سبب شد تا افزایش دوباره حقوق مورد بررسی قرار گیرد. برخی گمانه زنی ها از آن حكایت می كند كه احیانا رقم حقوق ۵ درصد دیگر بالا می رود. با این وجود از اظهارات رئیس سازمان برنامه و بودجه این گونه برمی آید كه این مورد فعلا در حال بررسی بوده و باید مسائل مربوط به آن همچون آثار سوئی كه می تواند در شرایط خاص فعلی اقتصاد به همراه داشته باشد، مورد توجه قرار گیرد. از این رو زمان اجرایی شدن این بسته هنوز مشخص نمی باشد. محمدباقر نوبخت گفته كه باید تمام سیاست ها به شكلی به مرحله اجرا درآید كه با عنایت به حجم نقدینگی زیاد موجود، باعث تولید و افزایش تقاضایی كه با عرضه برابری نمی كند، نباشد.
در روزهای گذشته بعضی از اظهارنظرهای مقامات دولتی حاكی از احتمال افزایش دوباره حقوق ها در ماه های جاری است. اقدامی كه از یك سو به خاطر كاهش قدرت خرید اقشار حقوق بگیر ضروری به نظر می آید و از جانب دیگر به بعضی از نگرانی ها بابت تولید چرخه تورمی در اقتصاد دامن می زند. قبل از این هم بعضی از اقتصاددانان نهادگرا با تاكید بر اینكه دولت نباید برای تامین هزینه های خود نرخ ارز را دست كاری كند، به نتایج تورمی این اتفاق برای خود دولت اخطار داده بودند.
از سوی دیگر یك اقتصاددان با پشتیبانی از طرح دولت برای افزایش دوباره قیمت ها امسال این مساله را به علت اینكه تورم از سمت عرضه و نه تقاضا بوجود آمده است، باعث تشدید تورم ارزیابی نكرد. قدرت اله امام وردی - عضو هیات علمی دانشگاه آزاد ـ اقشاری مانند كارمندان و كارگران كه حقوق بگیران ثابت هستند، به علت اینكه نمی توانند درآمد خویش را مطابق با تورم در اقتصاد بالا ببرند، متحمل بیشترین صدمه ها می شوند كه لازم است دولت به شكل دستوری از آنها حمایت كند.
مقایسه متوسط درآمد سرانه ایرانی ها با سایر كشورها
اما در شرایطی كه بسیاری خانوارهای ایرانی نگران وضعیت معیشتی خود هستند، سازمان ملل گزارشی امیدواركننده از درآمد ایرانی ها ارائه كرده است. به گفته سازمان ملل متحد، متوسط درآمد سرانه ایرانی ها در سال ۲۰۱۸ از خیلی از كشورهای اروپایی هم بالاتر است. بر طبق این گزارش، ایران با متوسط درآمد سرانه ۱۹ هزار و ۱۳۰ دلار در رده شصت و سوم جهان ایستاده است. این درآمد سرانه از كشورهایی چون آرژانتین، بلغارستان، مكزیك، آذربایجان، تایلند، چین، برزیل، صربستان، آفریقای جنوبی، اندونزی و اكوادور بالاتر است.
موج مهاجرت از تهران كلید خورده است
با این كه آمار از دو شاخص رشد اقتصادی ۳.۷ درصدی در سال ۱۳۹۶ و نرخ تورم ۹.۷ از شرایط حدودا نسبتا مناسبی حكایت دارد، اما مسائلی همچون كسری ۲۷ هزار میلیارد تومانی بودجه دولت و بالا رفتن ضریب جینی چشم انداز آینده را مبهم كرده است. در شرایط فعلی خانوارهای متوسط و پایین شهر تهران برای تامین هزینه های مسكن و اجاره بها دچار مشكل شده اند. هرچند قیمت واقعی مسكن در مقایسه با نرخ تورم و جهش ارز به پایین ترین نرخ خود طی ۱۶ سال اخیر رسیده، هزینه های سرسام آور خرید و اجاره مسكن در پایتخت، روند مهاجرت معكوس را كلید زده است. بررسی های میدانی، مدتی است كه خبر از مهاجرت مستاجران تهرانی به شهرهای اطراف می دهد؛ پردیس، پرند، هشتگرد و البته محمدشهر بعنوان مكان های جاذب اجاره نشین ها معرفی می گردد. در این لینك می توانید گزارش موج مهاجرت از تهران را مشاهده كنید.
چه كسانی بیمه بیكاری می گیرند؟
برابر قانون، تنها افرادی می توانند از مقرری بیمه بیكاری استفاده كنند كه به صورت غیرارادی از كار بیكار شده و خروج از اشتغال به اراده و خواست آن ها نبوده باشد؛ ازاین رو كارگرانی كه برخلاف میل و اراده خود بازخرید شوند ولی آماده كار باشند، از مقرری بیمه بیكاری بهره مند خواهند بود. علی اصلانی- رییس كانون شورای اسلامی كار البرز – می گوید: متاسفانه امروز كارگرانی كه به علت شرایط حاكم بر اقتصاد، نوسانات نرخ ارز و ركود كارخانه ها از كار بیكار می شوند، نمی توانند از مقرری بیمه بیكاری استفاده كنند چراكه منابع موجود برای پوشش شاغلان بیكار شده محدود است، در حالیكه كارگران ماهانه مبلغی بابت حق بیمه خود به صندوق تامین اجتماعی واریز می كنند و این حق را دارند كه در شرایط خاص بتوانند از حقوق قانونی خود بهره مند شوند.
آرامش نسبی در بازار طلا
امروز دلار در محدوده ۱۳ هزار ۸۰۰ تومان و سكه طرح جدید ۴ میلیون و ۴۳۰ هزار تومان قرار داشت. هفته گذشته بازار طلا و سكه نوسانات زیادی به خود دید و در دو روز اول هفته كاهش قیمت داشتیم اما در ایام پایانی قیمت افزایش یافت. البته امروز در مقایسه با روزهای پایانی هفته گذشته شاهد كاهش جزئی قیمت بودیم. بنا به نقل از رییس اتحادیه طلا، تا ساعت ۱۶ امروز شنبه ۲۴ شهریورماه سكه تمام طرح جدید چهار میلیون و ۴۳۰ هزار تومان، سكه تمام طرح قدیم چهار میلیون و ۱۰۰ هزار تومان، نیم سكه دو میلیون و ۱۰۰ هزار تومان و ربع سكه یك میلیون و ۱۰۰ هزار تومان قیمت داشتند. سكه یك گرمی هم ۶۳۰ هزار تومان قیمت گذاری شده است. محمدولی اضافه كرد: یك مثقال طلای ۱۷ عیار یك میلیون و ۶۲۵ هزار تومان و یك گرم طلای ۱۸ عیار ۳۷۵ هزار تومان خرید و فروش می گردد.
واردات فوری پوشك برای تنظیم بازار
كلیدواژه ی "پوشك" این روزها مدام در شبكه های اجتماعی ترند می گردد. روند تدریجی رشد قیمت پوشك در هفته های اخیر، خانوارها را به فكر ذخیره این كالا انداخت و بنابراین رشد قیمت ها بیشتر شد. در این بین برخی سودجویان هم به احتكال پوشك پرداختند. حالا ستاد تنظیم بازار در آخرین نشست خود به منظور تنظیم بازار محصولات سلولزی و بهداشتی تصویب كرده كه ارز تخصیصی برای واردات مواد اولیه كاغذ و روزنامه با قیمت ۴۲۰۰ تومان و مواد اولیه مورد نیاز در صنایع سلولزی و بهداشتی با ارز بازار ثانویه تامین گردد. همینطور پوشك آماده با قید فوریت از محل واردات برندهای معتبر در دسترس تامین خواهد شد.
برنامه هند برای واردات نفت از ایران تا ماه آینده
همزمان با تلاش دهلی نو برای دریافت معافیت از تحریم های آمریكا، پالایشگاه های هندی بارگیری نفت ماهانه خود از ایران را برای سپتامبر و اكتبر به میزان نیمی نسبت به اوایل امسال كاهش خواهند داد. هند كه دومین مشتری نفتی بزرگ ایران بعد از چین است، تحریم های آمریكا ضد تهران را به رسمیت نشناخته، اما دریافت معافیت از محدودیت های واشنگتن برای دهلی نو به منظور حفظ دسترسی به سیستم مالی آمریكا ضروری به حساب می آید. طبق آمار منابع بازرگانی، هند حدود ۶۵۸ هزار بشكه در روز نفت ایران را در فاصله آوریل تا اوت خریداری نموده و كاهش پیش بینی شده برای سپتامبر و اكتبر میانگین روزانه واردات طی این دو ماه را ۴۵ درصد كاهش داده و به ۳۶۰ تا ۳۷۰ هزار بشكه در روز می رساند.
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب