پژوهشگران علوم تغذیه اعلام كردند
رژیم های غذایی كه از محیط زیست حفاظت می كنند
دیجیتالر: متخصصان تغذیه، لیستی از رژیم های غذایی نمایش داده اند كه نتایج منفی برای محیط زیست به همراه ندارند.
به گزارش دیجیتالر به نقل از ایسنا، كاهش وزن و رژیم های گوناگون غذایی، همواره از قابل توجه ترین موضوعاتی بوده اند كه نظر مخاطبان بسیاری را به خود جلب می كنند. افرادی كه برای پیروی از یك رژیم غذایی خاص تلاش می كنند، معمولاً به فكر سلامت و تناسب اندام خود هستند اما باید دید كه رژیم های غذایی متداول امروز، چه پیامدهایی برای محیط زیست دارند.
تأثیر محیطی رژیم های غذایی
دكتر "والتر ویلت"(Walter Willet)، استاد علوم تغذیه دانشگاه هاروارد اظهار داشت: پژوهش های صورت گرفته در زمینه تغذیه نشان می دهند كه ما با انتخاب رژیم های غذایی اشتباه، محیط زیست را در معرض خطرات جبران ناپذیری قرار می دهیم. هم اكنون، پژوهشگران این حوزه اهتمام دارند راهبردهای جدیدی عرضه كنند تا به بهبود وضعیت سلامت و تولید غذا در سطح جهان كمك كنند. اگر به فكر تغییر روش های تولید غذا نباشیم، باید بزودی نتایج منفی آنرا بر محیط زیست و زندگی خود تحمل نماییم.
وی ادامه داد: تأمین غذاهای متفاوت، به منابع گوناگونی نیاز دارد. هم اكنون تأمین مواد غذایی، به هكتارها زمین و مقادیر بسیاری آب نیاز دارد و انتشار گازهای گلخانه ای را باز بالا می برد. غذاهایی كه از منابع حیوانی به دست می آیند، نسبت به منابع گیاهی، به زمین و آب بیشتری نیاز دارند و سبب انتشار گازهای گلخانه ای می شوند.
متخصصان علوم تغذیه، توضیحاتی درباره تأثیر رژیم های غذایی گوناگون بر محیط زیست نمایش داده اند تا به افرادی كه به حفظ منابع طبیعی، كاهش انتشار گازهای گلخانه ای، بهبود كیفیت غذا و بطور كلی حفظ محیط زیست اهمیت می دهند، كمك كنند. در اینجا لیستی از برخی رژیم های غذایی نمایش می شود كه بیشترین سازگاری را با محیط زیست دارند.
رژیم انعطاف پذیر گیاهی
كسانی كه از "رژیم انعطاف پذیر گیاهی"(Flexitarian Diet) پیروی می كنند، مصرف گوشت خودرا كم می كنند و اهتمام دارند بیشتر از غذاهای گیاهی استفاده كنند كه در مزارع و به صورت ارگانیك به دست آمده اند. این نوع غذاها به سبب قرار نگرفتن در معرض آلودگی هوای شهری و انتشار گازهای گلخانه ای، بسیار سالم تر از غذاهایی هستند كه در كارخانه ها و طی مراحل ماشینی تولید می شوند. گفتنی است كه گوشت و فرآورده های حیوانی، در این رژیم غذایی بطور كامل حذف نمی شوند اما به میزان قابل توجهی كاهش می یابند؛ در نتیجه ساده تر از رژیم های كاملاً گیاهی هستند و انعطاف پذیری بیشتری دارند.
رژیم كتو
رژیم غذایی "كتو"(Keto) برخلاف دیگر رژیم های غذایی كه بر افزایش پروتئین تمركز می كنند، بر مصرف چربی متمركز است. كسانی كه از رژیم غذایی كتو پیروی می كنند، باید مصرف چربی خودرا افزایش و مصرف كربوهیدرات را كاهش دهند تا بدن به جای كربوهیدرات، از چربی بعنوان سوخت استفاده نماید. رژیم كتو می تواند سكته را در كودكان كنترل كند و میزان ابتلاء به این عارضه را در آنها كم كند. گفتنی است كه پژوهش های انجام شده در این زمینه، فقط نتایج مثبت رژیم كتو را در كوتاه مدت نشان داده اند و هنوز ایمن بودن اثرات آن در طولانی مدت مورد تأیید قرار نگرفته است.
رژیم مدیترانه ای
تمركز اصلی "رژیم مدیترانه ای"(Mediterranean Diet) بر مصرف غذاهای گیاهی مانند میوه ها و سبزیجات، غلات، حبوبات و خشكبار است و چربی های سالم مانند روغن زیتون را جایگزین مناسبی برای چربی هایی مانند كره می داند. در این رژیم غذایی، مصرف گوشت قرمز بسیار محدود می شود و ماهی و دیگر غذاهای دریایی، جای آنرا می گیرند. افرادی كه از رژیم مدیترانه ای پیروی می كنند، باید در هفته دو وعده غذایی را به مصرف ماهی اختصاص دهند و به قدر كافی ورزش كنند. پژوهش ها نشان داده اند كه رژیم مدیترانه ای می تواند خطر ابتلاء به بیماری های قلبی را به حداقل برساند. حذف چربی های مضر در این رژیم غذایی، از انسداد عروق پیشگیری می كند و خطر سكته را كم می كنند. یك بررسی كلی در مورد افرادی كه از این رژیم پیروی می كنند نشان داد كه بیشتر از ۱.۵ میلیون بزرگسال توانسته اند با پیروی از رژیم مدیترانه ای، خطر ابتلاء به بیماری های قلبی و عروقی را در خود كاهش دهند و بدین ترتیب از مرگ و میر ناشی از این بیماری ها پیشگیری كنند.
رژیم مایند
"رژیم مایند"(Mind Diet)، رژیمی است كه به جلوگیری از فراموشی كمك می نماید. این رژیم غذایی می تواند مهارت های شناختی را بهبود بخشد و میزان ابتلاء به بیماری های نوروژنیك را باز كم كند. افرادی كه پیرو رژیم مایند هستند، باید سبزیجات برگ دار مانند اسفناج را حداقل شش بار در هفته و سبزیجات دیگر را حداقل یك دفعه در روز مصرف كنند. مصرف خشكبار در این رژیم، پنج بار در هفته و مصرف حبوبات، سه بار در روز است. همین طور مصرف ماهی باید یك دفعه در هفته و مصرف گوشت های سفید مانند مرغ و بوقلمون باز باید دو بار در هفته باشد. میزان مصرف گوشت قرمز در این رژیم غذایی، چهار بار در هفته باشد و غذاهای سرخ كرده و فست فود باز باید فقط یك وعده در هفته مصرف شوند. رژیم مایند تقریباً همه موارد مصرفی رژیم مدیترانه ای را در خود جای می دهد و طی پژوهش های اخیر، تأثیر بسیاری بر سلامت بدن نشان داده اند.
رژیم نوردیك
رژیم "نوردیك"(Nordic)، یك رژیم غذایی بومی است كه از كشورهای دانمارك، فنلاند، ایسلند، نروژ و سوئد نشأت می گیرد. این رژیم غذایی، شباهت بسیاری به رژیم مدیترانه ای دارد و تمركز اصلی آن بر مصرف حبوبات، سبزیجات، ماهی های چرب و حبوبات است. شیرینی و گوشت قرمز در این رژیم غذایی، كمترین میزان مصرف را دارند. تفاوت عمده این رژیم غذایی با رژیم مدیترانه ای، در مصرف روغن است. در حالیكه روغن زیتون، جایگاه ویژه ای در رژیم مدیترانه ای دارد، رژیم نوردیك به مصرف روغن كانولا اهمیت زیادی می دهد. روغن كانولا، فواید بسیاری برای قلب دارد و می توان اظهار داشت كه دوستدار قلب است. رژیم نوردیك می تواند امكان ابتلاء به بیماری های مزمنی مانند بیماری های قلبی عروقی و دیابت نوع دو را به حداقل برساند. پیروی از این رژیم سالم بومی و غذاهای محلی می تواند به سلامت بیشتر بدن كمك نماید.
رژیم پالئو
رژیم "پالئو" (Paleo)، یك رژیم جدید است و بر مصرف غذاهایی تاكید دارد كه در دوره پارینه سنگی در دسترس انسان قرار داشته اند. در این رژیم غذایی، ۵۵ درصد از كالری های روزانه، با مصرف غذاهای دریایی و گوشت بدون چربی یا كم چرب تأمین می شود. ۴۵ درصد از كالری ها باز با خوردن میوه ها، سبزیجات، خشكبار و دانه ها به دست می آیند. در این رژیم، حبوبات تقریباً مصرف نمی شوند و نمك و شكر باز مورد استفاده قرار نمی گیرند. غذاهایی كه با شیوه های جدید تهیه می شوند، در رژیم پالئو جایی ندارند و كسانی كه از این رژیم پیروی می كنند باید غذاهای ارگانیك را مورد استفاده قرار دهند. رژیم پالئو، تأثیر قابل توجهی در كاهش وزن افرادی دارد كه از اضافه وزن رنج می برند اما باید توجه داشت كه این رژیم در مراحل ابتدایی، عوارضی مانند سردرد، ضعف و اسهال را به همراه دارد. از آنجائیكه غذاهای مورد استفاده در رژیم پالئو به صورت كاملاً ارگانیك تهیه می شود، لطمه قابل توجهی به محیط زیست نمی زنند.
خام گیاهخواری و گیاهخواری
رژیم های "خام گیاهخواری"(Vegan) و "گیاهخواری"(Vegeterian)، كاملاً مبتنی بر منابع گیاهی هستند و به همین دلیل، منابع مورد استفاده در این گونه رژیم ها نسبت به رژیم های قبلی، محدودیت بیشتری دارند.
افرادی كه از رژیم خام گیاهخواری پیروی می كنند، فقط منابع گیاهی مانند سبزیجات، غلات و خشكبار را مورد استفاده قرار می دهند و اصلاً از فرآورده های حیوانی استفاده نمی كنند. این افراد باید حداقل پنج وعده در روز را به مصرف میوه ها و سبزیجات اختصاص دهند و پروتئین های مورد نیاز خودرا باز از حبوبات تأمین كنند. كربوهیدرات لازم در این رژیم غذایی، از سیب زمینی، برنج و دیگر منابع نشاسته ای تأمین می شود. افرادی كه از این رژیم غذایی پیروی می كنند، می توانند از ماست و شیر تهیه شده از سویا استفاده كنند و باید به قدر كافی باز در معرض نور آفتاب باشند. غذاهای رژیم خام گیاهخواری، حرارت نمی بینند و یا با حرارت بسیار كمی تهیه می شوند.
رژیم گیاهخواری كه در سال های اخیر به یكی از پرطرفدارترین رژیم های غذایی تبدیل گشته، مانند رژیم خام گیاهخواری، نتایج مثبت اخلاقی و زیست محیطی بسیاری به همراه دارد. افرادی كه از این رژیم غذایی پیروی می كنند، با قطع مصرف گوشت می توانند خطر ابتلاء به خیلی از بیماری های مزمن را كاهش و كیفیت غذای خودرا بالا برند. در رژیم گیاهخواری، همه غذاهای رژیم خام گیاهخواری مورد استفاده قرار می گیرند اما استفاده از فرآورده های حیوانی مانند لبنیات و تخم مرغ باز مجاز است. افراد گیاهخوار برخلاف خام گیاهخواران می توانند از غذاهای پخته هم استفاده كنند.
از آنجائیكه تأمین غذای این دو رژیم، به مصرف بالای انرژی، آب و منابع طبیعی نیاز ندارد، می تواند تأثیر مثبتی بر محیط زیست داشته باشد، انتشار گازهای گلخانه ای را كم كند و تغییرات اقلیمی را تعدیل كند.
بهترین رژیم های غذایی برای محیط زیست
در لیست نمایش شده توسط متخصصان، رژیم های خام گیاهخواری و گیاهخواری در رتبه نخست و رژیم های انعطاف پذیر گیاهی، مدیترانه ای، نوردیك، پالئو، كتو و مایند به ترتیب در رتبه های بعد قرار دارند.
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب